OVAM ecodesign.link

Henry van de Velde Awards 17

_MDL8532

De Henry van de Velde Awards tonen en lauweren zowel nationaal als internationaal Vlaamse ontwerpers, bedrijven, producten, projecten en diensten die vanuit design en oplossingsgericht een positieve impact hebben op de economie en de samenleving. De Ecodesign Award by OVAM is één van de categorieën.

De Henry van de Velde Awards worden breed gedragen dankzij de gedeelde visie van een professionele jury met belangrijke expertise in de sector. Met de officiële prijsuitreiking, tentoonstelling en publicatie vormen de Henry van de Velde Awards een platform voor Vlaams design.

Op dit moment buigt de jury zich de talrijke inzendingen. Wij hopen u in januari te mogen ontvangen op de uitreiking in de Bozar.


 

ROTOR WINT DE HENRY VAN DE VELDE - ECODESIGN PRO AWARD 2016

ROTOR

De ontmanteling van interieurs en het hergebruik van de ontmantelde bouwelementen in nieuwe projecten, is de core business van Rotor Deconstruction. Tot nu toe recupereerden ze 200 ton bouwelementen waaronder valse plafonds, vloeren, wandbekledingen in gevlamde graniet, deuren, verlichtingsarmaturen, meubilair en een trapgeheel in tropisch hout.

Aan de ontmantelingsoperaties gaat een lange voorbereiding en onderzoeksfase vooraf. Rotor maakt een inventaris op van interessante materialen die voorgelegd wordt aan mogelijke afnemers. In hoofdzaak wordt enkel wat voor de sloop verkocht raakt, ontmanteld. Toch redt Rotor daarnaast ook de bijzondere bouwelementen door ze eerst zelf op te slaan tot er wel een afnemer deze wil kopen. Iedere keuze is weloverwogen om te vermijden dat onverkoopbare goederen te zwaar zouden doorwegen in ontmantelings- en opslagkost.

Een concreet voorbeeld van de werking van Rotor is de ontmanteling van het gebouw van de Generale Bank, nu BNP Paribas Fortis. Het gebouw dateerde van 1971 en had prachtige interieurs van onder meer Jules Wabbes. Het historisch valse plafond kreeg meerdere nieuwe bestemmingen waaronder het nieuwe auditorium van de gemeentebibliotheek van Sint-Lambrechts-Woluwe, een project van plusofficearchitects.

Het hergebruik van materialen, in tegenstelling tot recyclage, laat zoveel mogelijk toe de gebruikswaarde, maar ook de culturele waarden van de betrokken elementen te bewaren. Rotor Deconstruction belichaamt een duurzaam economisch model dat ook andere spelers toelaat en jobs kan creëren. 

 


Genomineerden categorie OVAM Ecodesign PRO 2016:

ETAP

ETAP vroeg aan MAXIMALdesign om een led-lijnverlichting te ontwerpen voor grote oppervlakten. Het nieuwe ontwerp moest de nieuwste led-technologie combineren met een unieke lenstechnologie voor een grotere lichtopbrengsten een egalere lichtverdeling.

 

MARTA

MARTA is meer dan een traditionele markt, het is de enige markt in Antwerpen waar kleinschalige boeren en verwerkers van lokale producten, chef-koks en nieuwsgierige genieters samenkomen. Participatie en samenwerking staan centraal.

 

REDO

Linde en Tille ontwikkelden vanuit hun liefde voor papier, experiment, ambacht en design een bijzondere kijk op het hergebruik van restmaterialen. Samen richten ze RE-DO op en ontwerpen en maken met de ‘misprints’ van de drukkerijen unieke, handgemaakte producten.

 

 

De OVAM Ecodesign PRO Award wordt ook dit jaar opgenomen in de Henry Van de Velde Awards van Design Vlaanderen. Na 10 jaar worden de Henry van de Velde Labels vervangen door verschillende categorieën. Met deze categorieën wil Design Vlaanderen aansluiten bij de laatste ontwikkelingen in design en willen ze nu nog meer focussen op de waarde en impact van design op onze economie en maatschappij en op het klimaat, vandaag en in de toekomst.
JURY

Inge Vrancken

Inge Vranken

Design Vlaanderen

Eveline Borgermans


Eveline Borgermans

Innovatiecentrum

ikinnoveer
els

Els Delaere

Voka - Kamer van koophandel Oost- Vlaanderen

Inge stond mee aan de wieg van Design Vlaanderen en zette als tentoonstellingsmaker/curator het Vlaamse designlandschap mee in kaart. Nu bepaalt ze binnen Flanders DC in overleg met de sector en het team de strategische keuzes voor de designsector. Samen met de collega’s zorgt zij voor het welslagen van de uitreiking van de Henry van de Velde Awards & Labels. Als kunstwetenschapper ligt haar focus op creativiteit en experiment als stuwende krachten en op de laatste ontwikkelingen en inzichten binnen de designsector. Ontwerpers spotten en hen van nabij volgen, een platform aanbieden en samenbrengen met gelijkgestemden uit andere sectoren zijn haar grootste uitdagingen. Eveline Borgermans is productdesigner; ontwierp zowel displays, speelgoed en accessoires voor kinderen als stadsmarketing producten en -diensten. Sinds 2013 coördineert ze het opleidingsprogramma van 'ikinnoveer' voor de Vlaamse Innovatiecentra, met als doelstelling de Vlaamse KMO’s innovatiever te maken.  Duurzaam ondernemen, door creativiteit en innovatie, is haar stokpaardje.Els' voornaamste activiteiten binnen VOKA bestaan uit promotion of entrepreneurship, crossborder and transnational labour mobility, eco-innovation, mentorship projects for professionalization of SME's, enhancing qualitative international trainee exchange, transparency of qualifications, open innovation, incubation of student-starters & start-ups. Ze is voornamelijk werkzaam in EU programma’s zoals Interreg A & B, Eures, Erasmus+, Erasmus for Young Entrepreneurs...

theo geerken


Theo Geerken

VITO Tom Suykerbuyk


Tom Suykerbuyk

Flanders DCJan Aerts

Jan Aerts

Futureproofed
Theo Geerken heeft industriële ervaring in ecodesign sinds 1990 en werkt sinds 2000 op VITO, momenteel binnen de unit Duurzaam Materialenbeheer. Daar werkt hij rond LCA, ecodesign en input-outputmodellering met milieu extensies voor toepassingen binnen zowel overheden als industrie in België en Europa. Hij organiseerde het thema sustainable products op i-SUP 2012.  Tom werkt bij Flanders DC aan inspirerende workshops, tools, presentaties en evenementen om de Vlaamse ondernemer straffer te laten innoveren. Daarnaast zet hij zijn schouders onder het coworking netwerk van Flanders DC, Bar d'Office. Met een dikke 10 jaar ervaring als productontwerper en zaakvoerder bij Fosfor kwam Tom in tal van Vlaamse groeibedrijven over de vloer. Steeds met focus op eco-innovatie via nieuwe product- en dienstoplossingen. Met Fosfor haalde hij in 2008 én 2009 de OVAM Ecodesign Award PRO binnen en is hij ook erkend designer bij Design Vlaanderen.Jan Aerts is ontwerpingenieur en zaakvoerder van Futureproofed en community manager van transitie netwerk DuWoBo.

Jan is ingenieur milieutechnologie en heeft ruime praktijkervaring met levenscyclusanalyses van producten, bouwmaterialen, gebouwen, wijken en volledige steden. 

Wouter ZW

Wouter Ulburghs

OVAM Evelyn Lafond

Evelyn Lafond

OVAM

 miranda

Miranda Geusens

OVAM
Wouter is een ontwerper die zich graag engageert voor creatieve en maatschappelijke projecten die voor verandering zorgen. Zijn focus verschoof meer en meer van het pure productontwerp naar het zoeken van innovatieve oplossingen voor problemen rond duurzaamheid bij producten en diensten. Bij de OVAM gaf hij verschillende acties vorm om de theorie en de praktijk van ecodesign en milieu-innovatie naar verschillende doelgroepen te brengen. Met Cycloop wil hij meer mensen op mooie fietsen in het straatbeeld krijgen. Als productontwikkelaarster van opleiding is zij al jaren actief in ecodesignprojecten van de OVAM. De organisatie van de Award PRO, ecodesign- projecten binnen het Vlaams Materialenprogramma in goede banen leiden en het lidmaatschap in het European Network of Ecodesign Centres (ENEC) zijn haar hoofdtaken binnen de ecodesign- werking. Haar passie voor kledingontwerp kan ze nu kwijt in het project Fashion Flows van Stadslab 2050. Miranda Geusens is reeds 18 jaar actief bij de OVAM. Door de jaren heen begeleidde zij bedrijven en sectorfederaties bij de uitvoering van subsidieprojecten rond de thema's preventie en eco-efficiëntie. Zij is nauw betrokken bij de activiteiten rond ecodesign. En dan meer specifiek rond de integratie van ecodesign in het hoger onderwijs.