OVAM ecodesign.link

Henry van de Velde Awards 17

_MDL8532

De Henry van de Velde Awards tonen en lauweren zowel nationaal als internationaal Vlaamse ontwerpers, bedrijven, producten, projecten en diensten die vanuit design en oplossingsgericht een positieve impact hebben op de economie en de samenleving. De Ecodesign Award by OVAM is één van de categorieën.

De Henry van de Velde Awards worden breed gedragen dankzij de gedeelde visie van een professionele jury met belangrijke expertise in de sector. Met de officiële prijsuitreiking, tentoonstelling en publicatie vormen de Henry van de Velde Awards een platform voor Vlaams design.

Op dit moment buigt de jury zich de talrijke inzendingen. Wij hopen u in januari te mogen ontvangen op de uitreiking in de Bozar.


 

ROTOR WINT DE HENRY VAN DE VELDE - ECODESIGN PRO AWARD 2016

ROTOR

De ontmanteling van interieurs en het hergebruik van de ontmantelde bouwelementen in nieuwe projecten, is de core business van Rotor Deconstruction. Tot nu toe recupereerden ze 200 ton bouwelementen waaronder valse plafonds, vloeren, wandbekledingen in gevlamde graniet, deuren, verlichtingsarmaturen, meubilair en een trapgeheel in tropisch hout.

Aan de ontmantelingsoperaties gaat een lange voorbereiding en onderzoeksfase vooraf. Rotor maakt een inventaris op van interessante materialen die voorgelegd wordt aan mogelijke afnemers. In hoofdzaak wordt enkel wat voor de sloop verkocht raakt, ontmanteld. Toch redt Rotor daarnaast ook de bijzondere bouwelementen door ze eerst zelf op te slaan tot er wel een afnemer deze wil kopen. Iedere keuze is weloverwogen om te vermijden dat onverkoopbare goederen te zwaar zouden doorwegen in ontmantelings- en opslagkost.

Een concreet voorbeeld van de werking van Rotor is de ontmanteling van het gebouw van de Generale Bank, nu BNP Paribas Fortis. Het gebouw dateerde van 1971 en had prachtige interieurs van onder meer Jules Wabbes. Het historisch valse plafond kreeg meerdere nieuwe bestemmingen waaronder het nieuwe auditorium van de gemeentebibliotheek van Sint-Lambrechts-Woluwe, een project van plusofficearchitects.

Het hergebruik van materialen, in tegenstelling tot recyclage, laat zoveel mogelijk toe de gebruikswaarde, maar ook de culturele waarden van de betrokken elementen te bewaren. Rotor Deconstruction belichaamt een duurzaam economisch model dat ook andere spelers toelaat en jobs kan creëren. 

 


Genomineerden categorie OVAM Ecodesign PRO 2016:

ETAP

ETAP vroeg aan MAXIMALdesign om een led-lijnverlichting te ontwerpen voor grote oppervlakten. Het nieuwe ontwerp moest de nieuwste led-technologie combineren met een unieke lenstechnologie voor een grotere lichtopbrengsten een egalere lichtverdeling.

 

MARTA

MARTA is meer dan een traditionele markt, het is de enige markt in Antwerpen waar kleinschalige boeren en verwerkers van lokale producten, chef-koks en nieuwsgierige genieters samenkomen. Participatie en samenwerking staan centraal.

 

REDO

Linde en Tille ontwikkelden vanuit hun liefde voor papier, experiment, ambacht en design een bijzondere kijk op het hergebruik van restmaterialen. Samen richten ze RE-DO op en ontwerpen en maken met de ‘misprints’ van de drukkerijen unieke, handgemaakte producten.

 

 

De OVAM Ecodesign PRO Award wordt ook dit jaar opgenomen in de Henry Van de Velde Awards van Design Vlaanderen. Na 10 jaar worden de Henry van de Velde Labels vervangen door verschillende categorieën. Met deze categorieën wil Design Vlaanderen aansluiten bij de laatste ontwikkelingen in design en willen ze nu nog meer focussen op de waarde en impact van design op onze economie en maatschappij en op het klimaat, vandaag en in de toekomst.