OVAM ecodesign.link

OVAM Ecodesign Award PRO

Banner_smal

De OVAM Ecodesign Award PRO wordt volledig opgenomen in de Henry Van de Velde Awards van Design Vlaanderen. Na 10 jaar worden de Henry van de Velde Labels vervangen door verschillende categorieën onder de Henry van de Velde Awards. Met deze categorieën wil Design Vlaanderen aansluiten bij de laatste ontwikkelingen in design en willen ze nu nog meer focussen op de waarde en impact van design op onze economie en maatschappij en op het klimaat, vandaag en in de toekomst.

Deadline is verstreken. Maar zet alvast 19 januari 2017 in uw agenda voor de uitreiking!

 

4685

_DSC5627

De vorige editie 2015 gingen Boonen Design Studio en Buggybooker aan de haal met de hoofdprijs 'product op de markt' met hun buggy uitleendienst 'Buggybooker'. In deze categorie werden ook drie nominaties uitgereikt aan beheerssysteem Shopcontroller, 3D geprinte bril HoetCouture en recyclagetafel MÖBEL.

Maar niet alleen producten die op de markt zijn vallen in de prijzen, ook doordachte ontwerpen die nog geen productie kenden, worden beloond in de categorie 'product in ontwikkeling'. Dit jaar ging de prijs naar Rubbish 2.0, een ontwerp van Nobel Flooring. 

BUGGYBOOKER // LAUREAAT PRODUCT OP DE MARKT 

Boonen Design Studio en Buggybooker

IMG_7927

 

      

 

Duurzame mobiliteit en jonge gezinnen, gaat dat wel samen? Buggybooker biedt aan jonge gezinnen, maar even goed aan oma's en opa's, de optie om te kiezen voor een duurzame verplaatsing met het openbaar vervoer of de fiets. Je eigen buggy mee zeulen op uitstap is verleden tijd met de verhuurservice die Buggybooker aanbiedt, nu reeds in 10 steden.

De kinderwagen van Buggybooker is door Boonen Design Studio ontworpen en ontwikkeld voor de verhuursector. Naast bestaande normen werden bijgevolg andere vereisten vooropgesteld zoals hogere draagkracht, veiligheid, hygiëne en stootvastheid. De kinderwagen werd ontworpen zonder matrijzen en voldoet aan de principes van Lean Manufacturing.

Ontwerpbureau Boonen Design Studio ontvangt een geldprijs van 4.000 euro en een promotiefilm. 

 

 

printscreen Buggybooker_LRRUBBISH 2.0 // LAUREAAT PRODUCT IN ONTWIKKELING 

Nobel FlooringHout is een natuurlijk product en een hernieuwbare grondstof. Toch hebben we in deze consumptiemaatschappij er alle belang bij om zo weinig mogelijk grondstoffen te gebruiken.
In Vlaanderen zijn er tal van bedrijven die houten parketvloeren produceren. Vaak wordt hiervoor virgin materiaal gebruikt. Houtresten van deze productie worden afgevoerd om verbrand te worden, weliswaar met energierecuperatie. Maar het kan ook anders! Rubbish 2.0 is een duurzame parketvloer gemaakt van restmaterialen. Nobel Flooring ging op zoek naar een oplossing voor de restplanken die bij de productie ontstaan.  

5019


foto_LRDeze worden op maat gezaagd, de bestaande afwerking wordt weggeschuurd en in een pers met houtlijm op waterbasis verlijmd tot balken. Deze balken worden een kwartslag gedraaid en opnieuw verzaagd tot dunne toplagen. Deze toplagen die een heel typisch lijnenspel geven, worden dan op multiplex gelijmd en tot een duurzame vloer herwerkt. De vloer is even sterk als andere samengestelde plankenvloeren en voor een particuliere woning geldt zelfs een levenslange garantie!  

Nobel Flooring ontvangt een geldprijs van 2.000 euro en een promotiefilm voor hun ontwerp.SHOPCONTROLLER // NOMINATIE PRODUCT OP DE MARKT

Domotic lounge

Uw medewerker vergeet het licht uit te schakelen ? De verwarming blijft warmte geven op een warme zonnige dag ? De airco staat te koelen vlak voor sluitingstijd, als er bijna geen klanten meer aanwezig zijn ?

Met de Shopcontroller behoort dit allemaal definitief tot het verleden. Domotic Lounge en ontwerpbureau Studio Dott vonden mekaar in het 5x5 project van Designregio Kortrijk. Samen ontwikkelden zij dit slimme en gebruiksvriendelijke beheersysteem dat retailers in staat stelt om door middel van één enkele geïntegreerde toepassing technieken zoals verwarming, verlichting, airco, veiligheid, toegang... centraal te monitoren en te sturen voor alle vestigingen. 

5055


5056

De Shopcontroller maakt gebruik van externe data, zoals het weerbericht, historische data van de vestiging en vergelijkt verschillende vestigingen onderling. Zo kan continu bijgestuurd worden en worden eventuele defecten of abnormale verbruiken onmiddellijk gemeld. De retailer bespaart zo op energieverbruik en onderhoudskosten. 

Een aantal grote winkelketens in Vlaanderen gebruiken de Shopcontroller en konden zo tot zelfs 30 % besparen op hun energiekosten. Er is ook reeds interesse van scholengroepen, sociale woningbouw en de zorgsector.

MÖBEL tafel // NOMINATIE PRODUCT OP DE MARKT

designed by JIJ’S voor Resource LabInitiatiefnemer ResourceLab combineert in het MÖBEL-project bekende ontwerpers en sociale economie in Turnhout. De tafel, van de hand van het Belgische architectencollectief JIJ'S (architecten de vylder vinck taillieu en Serge Vandenhove), bestaat uit eenvoudige multiplex-plaat die wordt voorzien van een nieuw 'tafelkleed' en 'tafelsokken'.

1E2C3801


MOBEL_KVRANCKEN_2014_3815

Hiervoor wordt het veellagige gerecycleerde materiaal 'layercake' gebruikt, een vertrouwde grondstof voor ResourceLab. De JIJ'S willen aan de tafel een generositeit toevoegen die ontstaat vanuit dit specifieke, gerecycleerde materiaal. Het ensemble van poten en tafelkleed kan als geheel gekocht worden maar de poten en tafelkleed zijn evenzeer afzonderlijk te koop. HOET COUTURE // NOMINATIE PRODUCT OP DE MARKT

P. Hoet nv

P O1 logo

 

      

 

Vlaamse pioniersbedrijven hebben heel wat knowhow opgebouwd of zijn uitgegroeid tot wereldspelers op de markt als het gaat om Additive manufacturing. Hoet Couture maakt gebruik van de Selectief Laser Sinteren (SLS) techniek waarbij een product laagsgewijs wordt opgebouwd door het aan elkaar smelten van poederdeeltjes met een laserstraal. Hoet Couture gebruikt hiervoor titanium of kunststof. Hierdoor wordt maatwerk mogelijk en zijn vormen mogelijk die niet met traditionele technieken gemaakt kunnen worden. Bovendien is er nagenoeg geen afval en zijn voorraden niet langer nodig. Bij de traditionele brillenproductie blijft gemiddeld 30 à 40 % onverkocht, wat een aanzienlijk verlies aan grondstoffen en energie betekent.

 

 

F2 logo up_LR