OVAM ecodesign.link

Ecodesign Award voor studenten

Facebook_banner_OVAM

Ook dit jaar gaat de OVAM op zoek naar de beste projecten van studenten-ontwerpers die oog hebben voor duurzaamheid. Tijdens de campagne van de OVAM Ecodesign Award dagen we studenten uit om een product te ontwerpen dat de wereld verandert. De deadline om in te dienen was 9 juli 2017. 

De inzet? Een geldprijs van 1000 euro en een begeleidingstraject van Flanders DC (hét aanspreekpunt voor de creatieve sector)!

Jonge ontwerpers spelen een grote rol in de toekomst van ecodesign. Met de Ecodesign Award willen we studenten dan ook een hart onder de riem steken. Zo willen we jonge ontwerpers inspireren om ook later, in hun professionele loopbaan, aandacht te hebben voor duurzame productinnovatie. 

 

Open voor inzendingen_blauw

Deadline_blauw

Jury_blauw

Uitreiking_grijs

 

Uitreiking OVAM Ecodesign Award 2017 voor studenten

''

Op 20 oktober slaan OVAM en HOWEST tijdens Week van het Ontwerpen (WvhO) de handen opnieuw in elkaar voor een avond vol awards, expo’s, design talks en netwerking.

De OVAM organiseert de plechtige uitreiking van de OVAM Ecodesign Award voor studenten. Met deze prijs beloont de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) de beste projecten van student-ontwerpers die oog hebben voor duurzaamheid. Ontdek wie de geldprijs van 1000 euro en een begeleidingstraject door Flanders DC wint!

Howest stelde voor WvhO de unieke tentoonstelling Design Miles samen. Design Miles toont innovatieve, verrassende en vaak iconische producten van wereldspelers, top design agencies, start-ups... verzameld tijdens meer als 15 jaar studiereizen. Kom meer te weten over de producten zelf, het ontwerpproces, de materialen, de evolutie... en vooral, hoe het de opleiding Industrieel ProductOntwerpen (IPO) heeft geïnspireerd. De sappige anekdotes krijg je er zomaar bij!

Laat je inspireren door de designtalks van jong belgisch ontwerpgeweld en internationaal topbedrijf Herman Miller.

Bijpraten met collega’s, ontwerpers, docenten, studenten... kan met een hapje en drankje op de netwerkreceptie.

Schrijf je hier in!

Programma

18u00 - 18u15   Onthaal
18u15 - 18u20   Verwelkoming door Jan Verheyen, woordvoerder van de OVAM
18u20 - 18u30   ‘To boldly go’ van Roel Vandommele, opleidingsdirecteur Howest Kortrijk
18u30 - 18u45   Design talk jong Belgisch ontwerpgeweld
18u45 - 19u15   Design talk Herman Miller
19u15 - 20u00   Uitreiking van de OVAM Ecodesign Awards door Henny De Baets, administrateur-generaal van de OVAM
20u00 - 22u00   Receptie met hapje en drankje

Locatie             Budafabriek, Dam 2, Kortrijk

''

 

 

HOE DEELNEMEN?

De deadline om deel te nemen aan de editie van 2017 is afgelopen. 

Je kan het reglement wel nog raadplegen. 

 

Reglement_OVAM_2017

WAAROM DEELNEMEN? 

___ platform

Door deelname wordt jouw werk beoordeeld door een groep experten en professionelen die jouw ideeën, proces en inzichten anders niet zouden zien. Dit is een waardevolle kans om jouw werk aan hen te tonen.

Als je in de prijzen valt, zal jouw project meegenomen worden in alle communicatie van de OVAM. Bovendien ontvang je jouw prijs tijdens een feestelijke uitreiking. Dit jaar organiseert de OVAM de uitreiking van de Ecodesign Award voor studenten tijdens de Week van het Ontwerpen en krijgt jouw werk ook een plaats op de bijhorende tentoonstelling. 

Het winnen van een designprijs zal zeker niet misstaan op jouw cv!

Week van het ontwerpen

___begeleidingstraject Flanders DC 

Flanders DC, of voluit Flanders District of Creativity, is het unieke aanspreekpunt voor ondernemen in de creatieve sector en het resultaat van een fusie tussen Flanders DC, Design Vlaanderen en Flanders Fashion Institute. Flanders DC ondersteunt creatieve ondernemers bij de start, groei of professionele uitbouw van hun onderneming.

De hoofdprijs bevat een begeleidingstraject van Flanders DC. In het begeleidingstraject werken ze samen met jou een stappenplan op maat uit om jouw eindwerk verder uit te werken en in de markt te zetten. Binnen een periode van 6 maand krijg je 3 tot 6 individuele opvolgingsgesprekken (een totaal van 8u). Je kan ervoor kiezen om jouw prijzengeld van 1000 euro te gebruiken voor dit begeleidingstraject en dan word je in contact gebracht met externe adviseurs die je verder kunnen helpen (ter waarde van 1000 euro).

Flanders SC begeleidingstraject

 

 

JURY

Lode Uytterschaut

Lode Uytterschaut | founder Start It @ KBC


Lode Uytterschaut is oprichter van Start it @kbc. Start it @kbc ondersteunt en promoot innovatief en schaalbaar ondernemerschap en is met meer dan 500 start-ups de grootste start-up accelerator in België. Start-ups in het programma kunnen gebruik maken van gratis bureauruimte en mogen rekenen op coaching en ondersteuning door topexperten uit verschillende domeinen. 

 


Tom Duhoux

Tom Duhoux | Blue Box

Tom Duhoux is zaakvoerder van Blue Box, een creatief en pragmatisch denk- en doebureau dat duurzame innovatie vooral wil realiseren. Tom heeft reeds meer dan 10 jaar ervaring in business development binnen de Circulaire Economie en is op dit moment volop bezig met de oprichting van een nieuw circulair modemerk dat later dit jaar zal gelanceerd worden.

 

An Vercalsteren_ZWARTWIT

An Vercalsteren | Vito


An is teamleader in de unit Duurzaam Materialenbeheer bij Vito, Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek. Haar expertise situeert zich in thema's als levenscyclusdenken, duurzaam materialenbeheer, circulaire economie, milieu input-output modellering en ecodesign. 

Tom Suykerbuyck

Tom Suykerbuyk | Flanders DC

Tom is projectmanager in het team 'Kennis en Advies' van Flanders DC. Zijn taken bestaan uit het geven van advies en projecten rond kruisbestuiving, cocreatie en business modelling. Als productontwikkelaar van opleiding is hij de geknipte persoon om creatievelingen te adviseren in het ondernemerschap.

 

 

Broos Stoffels

Broos Stoffels | DIFT

Broos Stoffels is als vormgever aan de slag bij DIFT.
Hij weet als geen ander hoe je mooie vormen en producten herkent.
Steek Broos in een achtbaan en hij is gelukkig. 

Elien Vingerhoets

Elien Vingerhoets | Voka

Elien Vingerhoets is junior adviseur bij Voka – Kamer van Koophandel Kempen. Zij begeleidt student-ondernemers en starters in de verdere uitwerking van hun business idee. Met het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) ondersteunt Voka duurzaam ondernemen dat aansluit bij de OVAM Ecodesign Award. 

Wouter Ulburghs_zwartwit

Wouter Ulburghs | beleidsmedewerker ecodesign OVAM 

Wouter is een ontwerper die zich graag engageert voor creatieve en maatschappelijke projecten die voor verandering zorgen. Zijn interesse verschoof van het pure productontwerp naar het zoeken van innovatieve en duurzame oplossingen voor producten en diensten voor huidige maatschappelijke problemen. Bij de OVAM stond hij aan de wieg van de ecodesign werking en gaf zo verschillende acties vorm die theorie en praktijk van ecodesign combineerden voor de doelgroep. Met zijn persoonlijk project Cycloop, wil hij vernieuwende fietsoplossingen op maat aanbieden om zo meer mensen op de fiets te krijgen. 

Evelyn Lafond_zwartwit

Evelyn Lafond | beleidsmedewerker ecodesign OVAM

Evelyn Lafond is beleidsmedewerker bij OVAM en is productontwikkelaar van opleiding. Ze verdiept zich binnen OVAM in het thema textiel, organiseert de HVDV Ecodesign by OVAM en het trekt het European Network of Ecodesign Centres. 

 

 

10 JAAR AWARD VOOR STUDENTEN

10 jaar Ecodesign Awards lieten we niet zomaar voorbij gaan. We lanceerden dan ook op 13 oktober 2016 het boek 'OOGST - Waarom een prijs er toe doet' met daarin 10 sterke verhalen van evenveel winnaars over de jaren heen. Leidraad vormt de vraag waar deze ontwerpers nu staan in hun carrière. Speelt ecodesign nog steeds een rol in hun ontwerpen? En welke raad hebben ze voor de nieuwe generatie? Ontdek het allemaal in het boek!

Download hier de pdf van het boek 'OOGST - Waarom een prijs er toe doet'.

 

OOGST 1 OOGST 2 OOGST 3 OOGST 4 OOGST 5

 

 

 

WINNAARS VOORGAANDE JAREN 

Het overzicht van winnaars van de voorbije jaren kan je terugvinden op www.ecodesignlink.be/nl/awards/winnaars-studenten

 

Sharetool
SPAN
ECOmfort
Phoenix Airy Bambow
Janus UrbanLeafs Cryocycle
Flexit PANNA Greener yoghurt packaging
HIX Bloo
VIE
Urban Composter
Adis
CELER
Kurkkruk
BREADY
Demisphere
Le Corps .7
BRIK
Wakati
HDLA
A Collection
nio
Tre Gusti
Poof
PATTERN
ECOTAP
NFIINNOVATION
Tirelock

 

 

Tom Suykerbuyk | Flanders DC

Tom is projectmanager in het team ‘Kennis en Advies’ van Flanders DC. Zijn taken bestaan uit het geven van advies en projecten rond kruisbestuiving, cocreatie en business modelling. Als productontwikkelaar van opleiding is hij de geknipte persoon om creatievelingen te adviseren in het ondernemerschap.