OVAM ecodesign.link

10 jaar OVAM Ecodesign award voor studenten

2087

IMG_3195

Op 13 oktober 2016 reikte de OVAM voor de 10de keer de OVAM Ecodesign Award voor studenten uit. 

Jonge ontwerpers spelen een grote rol in de toekomst van ecodesign. Met de Ecodesign Awards wil de OVAM studenten die in hun jaarwerk of eindwerk oog hebben voor duurzaamheid, een hart onder de riem steken. Zo willen we deze jonge ontwerpers inspireren om ook later in hun professionele loopbaan, aandacht te hebben voor duurzame productinnovatie.

10 jaar Ecodesign Awards laten we niet zomaar voorbij gaan. We lanceerden dan ook op 13 oktober 2016 het boek 'OOGST - Waarom een prijs er toe doet' met daarin 10 sterke verhalen van evenveel winnaars over de jaren heen. Leidraad vormt de vraag waar deze ontwerpers nu staan in hun carrière. Speelt ecodesign nog steeds een rol in hun ontwerpen? En welke raad hebben ze voor de nieuwe generatie? Ontdek het allemaal in het boek!

 

Download hier de pdf van het boek 'OOGST - Waarom een prijs er toe doet'.

 

 

Winnaars Alle winnaars Foto's

 

WINNAARS EDITIE 2016

Eerste prijs eindwerk

SHARETOOL
Matthew Campsteyn
LUCA School of Arts Campus C-mine

SHARETOOL_Matthew_Campsteyn_Poster_CMYK

De productlijn SHARETOOL bestaat uit modulaire elektrische gereedschappen en komt tegemoet aan de eisen van de opkomende uitleen-economie.

Dankzij een modulair systeem kan men meerdere gereedschappen samen te stellen met minder componenten. De motor en het handvat met de batterij vormen de basis en behoeven alleen andere kopstukken (voor een boormachine, decoupeerzaag, enzomeer). De modulaire onderdelen nemen ook weinig ruimte in beslag. Bij technische defecten moet alleen het defecte component vervangen worden.

Door SHARETOOL in een peer-to-peer context in te zetten, stijgt de gebruiksefficiëntie en dus de duurzaamheid van deze apparaten. Gereedschappen zijn immers functionele producten en worden (meestal) niet aangekocht om te bezitten. Tevens krijgt de niet-professionele gebruiker via deze weg toegang tot kwaliteitsgereedschap.

Tweede prijs eindwerk

SPAN
Jonathan Engels
Thomas More, VOMO

SPAN

SPAN is een zitbank die ontstond uit het principe 'tensegrity': de creatie van een statische constructie door het opvangen van trek- en drukkrachten met behulp van twee materialen. De eiken onderdelen vangen de drukkrachten op, de inox profielen (staalkabels en spanners) de trekkrachten. Het resultaat is een stevige constructie met een minimum aan materiaalgebruik. Meer nog, door op de bank te gaan zitten, wordt ze extra belast en wordt de structuur nog harder aangespannen.

SPAN wordt zonder schroeven of lijm in elkaar gezet. De gebruiker heeft zelfs geen extra gereedschap nodig. Een getrainde gebruiker kan SPAN makkelijk in 10 minuten monteren en demonteren.

Eervolle vermelding eindwerk

Phoenix
Arno Geunens en Athan Schoonbaert
Howest, Industrieel Productontwerpen

Phoenix_klein

Phoenix is een elektrische motorfiets die klassieke en moderne elementen combineert. Zo overtuigt Phoenix een nieuwe doelgroep om de overstap naar elektrisch rijden te maken.

Elektrisch rijden is de toekomst. Maar wat als je het combineert met het verleden? Twee tegenpolen, klassiek en modern, worden binnen dit project gecombineerd tot één ontwerp waarin het beste uit deze twee werelden in elkaar versmelten. Zowel de retro vormentaal, als de materialen en productietechnieken zorgen ervoor dat de klassieke ziel bewaard is gebleven. Aangevuld met een moderne elektrische aandrijving en LED-verlichting wordt een unieke en ongeziene combinatie vorm gegeven.

Eervolle vermelding eindwerk

ECOmfort
Tina Mees
Universiteit Antwerpen, Productontwikkeling

ECOmfort toolkit

De ECOmfort Toolkit daagt ontwerpers vanaf het begin van het ontwerpproces uit om na te denken over de ecologische impact van het product. Zo zorgt de tool voor een verhoogde bewustwording bij ontwerpers en inspireert het hen om producten te ontwerpen met een lagere milieu-impact.

Elke kaart uit de Toolkit bevat een strategie om de gebruiker te sturen naar duurzamer gedrag. De kaarten zijn onderverdeeld in 5 categorieën: incentives, unconsciously steering, enlighten, direct feedback en product design.

Eerste prijs jaarwerk

Airy
Niels Stelder, Simon van Pottelbergh en Pieter de Vocht
LUCA School of Arts Campus C-mine

Airy

De grootste energieverbruiker in huis is de koelkast: een apparaat dat dag en nacht in de weer is om producten koel te houden, en dàt net in de ruimte die we zelf lekker warm willen houden.
Airy gebruikt de koude lucht van de omgeving. Minstens drie maanden per jaar is de buitentemperatuur gelijk aan of lager dan de temperatuur van de koelkast. Door de koude buitenlucht te gebruiken wordt er heel wat energie bespaard.

Door een koelkast met een draaideur te openen wordt de koude lucht letterlijk uit de koelkast gezogen. Airy koos voor een schuifdeur die er voor zorgt dat er heel wat minder koude lucht ontsnapt.

Tweede prijs jaarwerk

BamBow
Beatrijs Van Hoof en Maud Martens
LUCA School of Arts Campus C-mine

BamBow

BamBow is een veilige fietshelm die volledig uit hernieuwbare materialen bestaat. Met BamBow bescherm je niet enkel jezelf, maar ook je omgeving!

Bambow is volledig bio-gebaseerd. De buitenste schelp bestaat uit verschillende lagen van bamboe-fineer die worden gebogen en verlijmd. Het schokabsorberende binnenwerk van de helm bestaat uit twee lagen ongeverfd bamboe-textiel waartussen zich sesamzaadjes bevinden. De energie bij het vallen wordt afgeleid door beweging van deze sesamzaadjes en niet door het samendrukken van het materiaal. Daardoor kan Bambow in tegenstelling tot een helm uit polystyreen meerdere schokken opvangen.

Publieksprijs

Janus
Jana Haerinck
Thomas More, VOMO

Janus_01

1 op 4 Vlamingen krijgt vroeg of laat te maken met (ernstige) psychische problemen. Janus, een 'meubel van geluk', is een dubbele schommelstoel waarin geluk delen centraal staat. Hij houdt mensen letterlijk in balans. Men kan schommelen wanneer beide gebruikers dezelfde kant uitkijken maar ook wanneer deze tegenover elkaar zitten.

Janus wordt lokaal vervaardigd en is demonteerbaar waardoor onderdelen te repareren, vervangen en te recycleren zijn. Het hout is FSC gecertificeerd. Het gebruikte textiel is 100% linnen. Linnen is vervaardigd uit de vezels van de vlasplant (natuurlijke grondstof). De teelt van vlas is veel milieuvriendelijker dan andere gewassen en er zijn weinig bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig.