OVAM ecodesign.link

Biekes van A

Vorige Overzicht Volgende

Aantal stemmen: 38

01 Biekes van A producten 02 Biekes van A app
Ontwerper
Sander Wouters, Julie Snykers, Sander Van Goethem
Website
https://www.youtube.com/watch?v=xOmi5dileDI
School
Universiteit Antwerpen - opleiding Productontwikkeling
Jaar
2017

De product-dienstcombinatie bestaat uit een sensor in de vorm van een blad die de aanwezigheid van bijen in je tuin meet, een ontvanger voor in huis en een app. De sensor zal registreren hoe lang er bijen op de bloemen van een gebruiker zitten en stuurt die informatie door via het internet. Op die manier wordt er data gegenereerd die bruikbaar is voor onderzoek om tot een bijvriendelijke stad te komen.

De ontvanger met de naam Bieke geeft live weer wanneer en hoe lang er bijen rondom de bloemen zitten en toont het aantal (z)econden bijenbezoek die een gebruiker verzameld heeft. Zo krijgt de gebruiker op een heel directe manier feedback over hoe goed hij of zij bezig is. De (z)econden kunnen ook opgeteld worden per straat of per wijk. Op de app is informatie te vinden over het verzorgen van bloemen en is een interactieve kaart beschikbaar. Op die kaart kan je live zien waar er in de buurt andere deelnemers zijn en bij wie er bijen actief zijn. Er is ook te zien waar er evenementen zullen plaatsvinden en gebruikers kunnen laten weten als ze aan een evenement willen deelnemen.

Om gericht aan de slag te kunnen gaan wordt de stad opgedeeld in bloemenwijken. Elke wijk krijgt elk jaar een andere reeks bloemen toegewezen in overleg met de onderzoekers en er worden wijkevenementen georganiseerd waarbij de stad of de burgers het initiatief nemen. De app is op die manier een sociaal platform en werkmiddel voor gebruikers.