OVAM ecodesign.link

RECAMP

Vorige Overzicht Volgende

Aantal stemmen: 3

Masterproef foto 01 Gheysens Jonas Masterproef Render_TotaalConcept Jonas Gheysens

‘Recamp’ is een uitleendienst die kampeermaterialen uitleent op de festivalcamping. Deze productfamilie van kampeermaterialen is duurzaam en haar aangeboden producten kunnen dus meerdere malen hergebruikt worden, zijn volledig recycleerbaar en speciaal ontworpen naar de eisen van de festivalganger. Door deze uitleendienst wordt de hiërarchie van het afvalbeheer, namelijk ‘reduce’, ‘reuse’ en ‘recycle’, gerespecteerd.

Verder is de dienst volledig personaliseerbaar. Zo kiest de festivalganger zelf hoe comfortabel hij wil reizen en hoeveel geld hij hiervoor wil uitgeven. Bij de goedkoopste optie haalt de festivalganger zijn kampeermaterialen af aan een stand op de festivalcamping om ze vervolgens zelf op te zetten. Hierdoor wordt de customer journey van de festivalganger deels verbeterd doordat hij minder moet sleuren met kampeermaterialen. Wanneer het festival afgelopen is, kunnen de festivalbezoekers een deel van het geld terugkrijgen door de gebruikte kampeermaterialen terug in te leveren. Dit positieve opruimgedrag wordt niet enkel beloond door het \'statiegeld\' die ze ontvangen maar ook door een aangeboden smoothie of fruit, ideaal voor de rit naar huis. Met de dienst willen we dus vooral de verantwoordelijk van het opruimen terug bij de festivalganger leggen zodat de wegwerpcultuur die er nu heerst aangepakt wordt.

De productfamilie bestaat momenteel uit een tent en een stoeltje. Alle kampeermaterialen zijn gemaakt uit polypropyleen kanaalplaten. Dit materiaal biedt als voordelen dat het: duurzaam is, volledig recycleerbaar, weerbestendig en geluidsisolerend. De tent is opgebouwd uit verschillende onderdelen waardoor stukken die eventueel kapot gaan, eenvoudig vervangen kunnen worden. Hierdoor worden alle onderdelen maximaal benut en wordt de levensduur van het product verlengt.  Het geheel kan ook eenvoudig opgezet worden en is draagbaar. Het kan d.m.v. de vouwlijnen die aangebracht werden tijdens het stansproces opgevouwen worden tot een compact geheel.