OVAM ecodesign.link

Zwamwerk

Overzicht Volgende

Aantal stemmen: 200

Zwamwerk_01 Zwamwerk_02
Ontwerper
Ine Desmet
School
Howest - opleiding Industrieel Productontwerpen (IPO)
Jaar
2018

In een workshop “biomaterialen van de toekomst” groeien leerlingen materialen op basis van zwammen, ook gekend als mycelium materiaal. Dit recent ontwikkelde materiaal is licht, sterk en volledig biodegradeerbaar. In nascholing leren leerkrachten hoe ze zelf met de leerlingen aan de slag kunnen met deze materie om zo op een creatieve manier te werken rond STE(A)M en duurzaamheid in de klas.

Omdat er geen standaard pakket is die de nodige materialen voorziet, is de stap te groot om met deze materialen te werken. Bovendien blijkt uit gebruikersonderzoek dat de slaagkansen vaak teleurstellend zijn door de moeilijkheid in de (noodzakelijke) steriele werkmethode. Verder wordt heel wat plastic gebruikt in de workshop wat tegenstrijdig is met het duurzame karakter van het zwammenmateriaal.

Zwamwerk is een educatieve kit die de nodige materialen ter beschikking stelt, een nieuwe toegankelijkere werkmethode voorziet en door zijn uitwerking in al zijn aspecten het duurzame verhaal in zich draagt. Zo toont Zwamwerk wat biologie allemaal te bieden heeft en creëert het een ecologisch bewustzijn bij de generatie van morgen!