OVAM ecodesign.link

Ecodesign Challenge De Potterij

Potterij
interieurvormgeving
productdesign
howest

 

★ DE UITDAGING ★

De OVAM is sinds 2015 eigenaar van een pand in Mechelen dat vandaag leeg staat en verwaarloosd is. De bodem en het grondwater zijn ernstig verontreinigd en de bodemsanering loopt, maar zal nog enkele jaren in beslag nemen. De OVAM heeft grootste plannen met dit pand en bundelt deze onder de projectnaam 'De Potterij'. OVAM wil het gebouw omvormen tot een ankerplek in Mechelen als circulair laboratorium, waar verschillende initiatieven met het oog op een duurzamere toekomst ondersteund worden en een kruisbestuiving plaatsvindt tussen verschillende activiteiten.

Ondanks dat de sanering nog enkele jaren zal duren, wil de OVAM toch al van start gaan met ideeën voor een tijdelijke invulling van het pand. Dit is dan ook de uitdaging van het innovatiekamp. Bedenk een tijdelijke invulling voor De Potterij die aansluit op de toekomstplannen van een circulair laboratorium. Hou hierbij rekening met de principes van ecodesign en duurzaam veranderingsgericht bouwen. Er moet rekening gehouden worden met de lopende sanering en het veiligheidsaspect (o.a. ruimte-inname sanering, ventilatie, trap onveilig, vallende pleister en stenen, ...)

 

★ DE WINNAARS ★

'Nachtlab' kwam als grote winnaar uit de bus. In 'Nachtlab' kunnen workshops gevolgd worden (vooral 's avonds en 's nachts) en staan machines en gereedschappen ter beschikking. Het lab wordt gerund door een community van vrijwilligers en werkt samen met kringloopwinkels in Mechelen. Deze openbare werkplaats biedt vele pluspunten: het kot/huis van de gebruikers wordt niet vuil, een grote ruimte wordt ter beschikking gesteld, men kan hulp vragen, er is materiaal en gereedschap voorhanden en de lijn tussen werk en vrije tijd vervaagd door het gebruik van gecombineerde ruimtes, mensen worden zo gestimuleerd om sociaal te zijn in dit soort werkomgevingen.

 

★ PARTNERS

De studenten werden in hun creatieve brainstorm bijgestaan door experten van Vlaanderen Circulair, architectenbureau BUUR, Vito en toegepaste architectuur Howest.

 

De Potterij_01
De Potterij_02
De Potterij_03
De Potterij_04
De Potterij_05 De Potterij_06
De Potterij_07 De Potterij_08