OVAM ecodesign.link

Duurzaam zitmeubel

Overzicht
Foto 1 Foto 2

FUNCTIEVERVULLING

Deze zitbank is ontworpen voor de binnenpatio/ontmoetingsruimte in mijn masterproefon- twerp. Het meubel is licht en daardoor eenvoudig te verplaatsen. Het zeil is half-transparant en kan ook gebruikt worden als verlichtingsarmatuur.

MATERIAAL(BESPARING)

Het frame van de bank is vervaardigd uit inheemse houtsoorten die niet met schadelijke stoffen behandeld zijn. De twee zijkanten zijn gemaakt uit multiplex. De multiplexplaat dient een milieuvriendelijk verlijming te bevatten. De vier stokken zijn uit kwaliteits dennen- hout vervaardigd. Rond het frame wordt een zeil uit PVC gespannen. Het milieuonvrien- delijke PVC deed eerst dienst als reclamezeil en krijgt dus een tweede leven in dit zit- meubel. Het zeil werd versneden op maat van het ontwerp en kan aan de onderkant van het bankje samengetrokken worden door middel van vijf gevlochten katoentouwen, een natuurlijk product.

PROCES EN TRANSPORT

Het in mekaar steken van het meubel is zeer eenvoudig gehouden. Met behulp van een schroevendraaier kan het frame in elkaar gezet worden. Verder kan het zeil met bijge- leverd touw aan de onderzijde samengetrokken en vastgeknoopt worden zodat het zeil gespannen staat om op te zitten. Aangezien het geheel demonteerbaar is kunnen de on- derdelen compact verpakt worden wat optimaal is voor het transport.

PRODUCTAFDANKING

Zowel het hout, de schroeven als het zeil kunnen volledig gerecycleerd worden wanneer het bankje haar levenseinde bereikt. Indien enkel het zeil gescheurd of beschadigd is moeten er aparte zeilen te verkrijgen zijn.