OVAM ecodesign.link

Ecodesign Challenge Fun for Life

Ecodesign Challenge_fun for life IIM_EHB
PO_UA

 

★ DE UITDAGING ★

Speelgoed kent nu vaak een veel te korte levensduur. Gemiddeld gaat speelgoed 3,7 jaar mee.

De studenten werden uitgedaagd om na te denken over mogelijke levensduur verlengers van speelgoed!

Ze begonnen hierbij vanuit hun eigen ervaring. Welk speelgoed koesteren ze nog steeds of hebben ze nog steeds in hun bezit? Welk speelgoed ligt nog bij de ouders in afwachting van kleinkinderen. Welk speelgoed ging snel stuk? 

 

Brainstormen op dag 1

De Ecodesign Challenge richtte zich tot studenten van de opleidingen productontwikkeling van de UAntwerpen en Idea & Innovationmanagement van de Erasmushogeschool Brussel. Op dag één bedachten ze ideeën om speelgoed duurzamer te maken. Ze kregen ondersteuning van experts van Cartamundi, Smart nv, PARS PRO TOTO, Technopolis, Vlaanderen Circulair en de Kringwinkel Antwerpen.


 

FUN_01
FUN_02
FUN_03
FUN_04

 

Pitchen op dag 2

Op dag twee mochten ze hun idee pitchen voor een professionele jury. Die koos op het eind van de dag voor Stuffed, een idee van Team Clics. Stuffed verwerkt kinderknuffels tot kwaliteitsvolle en gepersonaliseerde kussens. De vulling van de knuffels wordt eerst grondig gereinigd en daarna hergebruikt voor het nieuwe kussen. De stof van de knuffel wordt verwerkt in een design naar keuze.

 

★ DE WINNAARS ★ 

 Team Clics won de eerste prijs met hun project Stuffed.

Stuffed verwerkt kinderknuffels tot kwaliteitsvolle en gepersonaliseerde kussens. De vulling van de knuffels wordt eerst grondig gereinigd en daarna hergebruikt voor het nieuwe kussen. De stof van de knuffel wordt verwerkt in een design naar keuze.

Team Dolfijn kreeg een eervolle vermelding voor hun concept 'TapBoo', dit is een verpakkingsvrije broodjes- en drankzaak.

Hun hoofddoel was om zwerfvuil aan te pakken. Ze mikken op de pendelaar die 'on the go' graag zijn ontbijt of lunch aankoopt.

Nu zijn er nog geen verpakkingsvrije alternatieven en dit werkt zwerfvuil in de hand.