OVAM ecodesign.link

Stadstroom

Vorige Overzicht Volgende
Stadstroom_01 Stadstroom_02
Ontwerper
Barbara Standaert
School
Thomas More opleiding VOMO
Jaar
inzendingen 2018

Steden vormen steeds grotere, verharde oppervlakken, er is minder groen en de openbare ruimte kleurt grijs. Het kostbare hemelwater wordt via rioleringen rechtstreeks naar onze waterlopen en rivieren afgeleid. Bij stevige regenval kan al het water niet op korte tijd verwerkt worden en ontstaan overstromingen.

Hoe kunnen we natuurlijke processen herstellen en groen terug een plaats geven in ons verstedelijkt landschap? Zoals een bergrivier vol keien de waterstroom regelt, wil het buitenmeubel ‘Stadsstroom’ stadskeien zaaien in de publieke ruimte. Daartussen zoekt het publiek een pad en ontdekt het verrassende zitelementen met planten, kruiden en kleuren die als mos hun gang gaan op het meubeloppervlak.

Het regenwater sijpelt op natuurlijke wijze doorheen het poreuze betonnen deksel (altijd droog zitvlak ook bij regenweer) en wordt opgevangen in een spaarbekken van waterdichte beton. Deze kleine buffer staat in verbinding met een spons waarin de planten hun water en voedsel vinden. De permanente watervoorziening vraagt nauwelijks onderhoud en zorgt voor een immer groene touch in de stad.

Door het stedelijk materiaalgebruik en de grijsgroene kleurcombinatie gaat ‘Stadsstroom’ een natuurlijke dialoog aan met de stad. Tegelijk biedt de organische vorm een tegengewicht voor de vaak strakke architectuur van straten en pleinen.