OVAM ecodesign.link

TES tool

Vorige Overzicht Volgende
TES tool_01 TES tool_02
Ontwerper
Hellen De Coninck
School
Universiteit Gent - opleiding Industrieel Ontwerpen (IO)
Jaar
inzendingen 2018

Ontwerpen met de impact op het milieu in het achterhoofd, is gestaag gegroeid en heeft zijn plaats gevonden in het ontwerpproces. Verschillende duurzame ontwerpstrategieën en methodes zijn ontwikkeld om deze nieuwe manier van denken te ondersteunen.

Ontwerpers van tijdelijke tentoonstelling lijken deze ontwikkelingen echter niet met hetzelfde tempo te volgen. En zelfs musea, die veel tentoonstellingen weergeven en onderhouden, zijn laat in het volgen van de huidige ontwikkelingen richting duurzaamheid.

In dit eindwerk werd een analyse gemaakt van duurzaamheid en ontwerpen van tijdelijke tentoonstellingen om te onderzoeken wat er kan gedaan worden om de twee te combineren. Er werd een onderzoek gedaan met een focus op de verschillende indicatoren van duurzaamheid en de huidige situatie van duurzaamheid binnen tijdelijke tentoonstellingen en musea, dit om richtlijnen te creëren voor een duurzaam ontwerp voor tijdelijke tentoonstellingen. Deze richtlijnen en inzichten zijn vervolgens gebundeld en gevisualiseerd in een mobiele applicatie om het ontwerpproces te ondersteunen en ontwerpers te helpen bij het begrijpen van duurzaamheid. Ook werd een methode toegevoegd om de duurzaamheidsprestaties van tentoonstellingen te beoordelen, dit om verwarring en vaagheid te voorkomen rond de vergelijking van verschillende projecten op het gebied van duurzaamheid. Deze applicatie kreeg de naam ‘TES tool’.