OVAM ecodesign.link

Flanders DC, Vlerick en OVAM Sustainable Design Bootcamp Vorige Overzicht Volgende

12/03/2013

Sustainable Design is een proces waarbij innovatieve ontwerpers en ontwerpprocessen rekening houden met het realiseren van zowel economische, sociale als ecologische meerwaarde. Grondstoffenschaarste wordt meer en meer een reële kostenfactor. De economie van de toekomst zal dan ook duurzame kringloopeconomie zijn, of niet zijn. Producten, diensten, systemen en kringlopen worden daarin zó ontworpen om optimaal tegemoet te komen aan de behoeften van iedereen, nu en later, uitgaande van gesloten materialenkringlopen. Door al van in de ontwerpfase van producten rekening te houden met zowel functionaliteit als levenscyclus kan op lange termijn een duurzame rendement worden uitgebouwd. Het creëert daarnaast nieuwe jobs, maar is bovenal een speeltuin voor innovatieve creatievelingen en out of the box denkers.

Wat is een Bootcamp?

Een Entrepreneurial Bootcamp is een unieke opleiding die een stimulans biedt voor creativiteit en ondernemerschap. Tijdens de bootcamp gaan multidisciplinaire teams door de verschillende stadia om een businessconcept te testen. De bootcamp bestaat uit drie workshops van twee dagen met lezingen en coaching. Intensieve coachingsessies helpen teams een innovatief idee in een waardevol businessplan om te zetten. Ondersteunende lezingen bieden de nodige frameworks rond businessmodellen, marketing en de relevante financiële aspecten.

De kroon op het werk? Op het einde van de bootcamp presenteren teams hun innovatieproject voor een panel van senior executives, investeerders, business experts en academici. Dit panel beoordeelt het potentieel van de voorstellen en doet aanbevelingen voor de implementatiefase. Dit is het punt waarop de investeerders kunnen beslissen om het project financieel te steunen.

Waarom deze Flanders DC Sustainable Design Bootcamp?

In grote bedrijven zijn bootcamps inmiddels een ingeburgerd begrip. Flanders DC en Vlerick Leuven Business School willen ook bedrijfsleiders en werknemers van KMO’s die bezig zijn met de uitwisseling van innovatieve ideeën met anderen, de kans bieden om deel te nemen aan een bootcamp met de nadruk op innovatie en creativiteit. De OVAM is de inhoudelijke partner voor het Flanders DC Sustainable Design Bootcamp. Sustainable Design is immers één van de negen hefbomen van het Vlaams Materialenprogramma. Via dat programma voeden we de transitie naar een Duurzaam Materialenbeheer. Zo wil Vlaanderen tegen 2020 naar de top 5 van Europese regio’s doorgroeien.

Ontdek alle partners op http://www.flandersdc.be/nl/evenementen/bootcamp-duurzaam-design/thema-s

Wie kan meedoen?

De Flanders DC Bootcamp in Sustainable Design moedigt zowel duurzame innovatie aan als creatieve en innovatieve samenwerkingen tussen bedrijven. Voor deze bootcamp zoeken we zowel creatievelingen met vernieuwende ideeën, jonge ondernemers op zoek naar duurzame groei via vernieuwend product of service design, maar ook teamleden van verschillende bedrijven die vandaag duurzaam design al toepassen om grondstoffen zo efficiënt mogelijk in te zetten en nieuwe niches binnen de groene kringloopeconomie in te vullen.

Heb je een idee? Maar mis je nog essentiële middelen, mankracht of competenties om het in de markt te lanceren als product of dienst? Past je idee in een of meer van de gedefinieerde Sustainable Design speerpunten en heb je al teamleden of wil je een team samenstellen? Dan ben jij de ideeënman of -vrouw die we zoeken! Ontdek alle speerpunten op http://www.flandersdc.be/nl/evenementen/bootcamp-duurzaam-design/thema-s

Zoek je een team? Ben je gefascineeerd door duurzame innovaties en sustainable design, maar mis je een concreet idee? Heb je specifieke middelen en/of competenties die je wil delen met anderen en zie jij jezelf als een potentieel teamlid? Sta je ervoor open om met teamleden van andere bedrijven samen te werken? Dan ben jij het teamlid dat we zoeken!

Inschrijven!

Wil je deelnemen als ideehouder of als teamlid? Stuur dan snel je gegevens door voor 21 maart 2013. Deelname is gratis, inclusief de unieke ervaring.

Om in te schrijven en meer informatie, surf naar http://www.flandersdc.be/nl/evenementen/bootcamp-duurzaam-design/thema-s