OVAM ecodesign.link

Service (eco)design? Vorige Overzicht Volgende

13/08/2015

Service Design is een ontwerpdiscipline die de designmethodiek inzet om nieuwe, waardevolle diensten te ontwerpen en bestaande diensten te optimaliseren waarbij de interactie tussen dienstverlener en klanten centraal staat. Het is het proces om ervaringen te verbeteren tijdens de verschillende interacties en dit door beter in te spelen op de behoeften van de klant.

header service ecodesign

“80% van de bedrijven vinden dat ze goed bezig zijn, maar slechts 8% van hun klanten is het daarmee eens…” Deze intrigerende uitspraak kregen we te horen bij de FIS Update voor dienstverleners van Flanders Inshape. Een interessant concept waar FiS o.a. de inzichten meegaf van voorbije internationale service design congressen. Meer info op http://www.flandersinshape.be/nl/opleiding-events/detail/fis-update-voor-dienstverleners

Na de mens, de distributie etc... is nu het tijdperk aangebroken waar de klant centraal staat en bedrijven houden er maar beter rekening mee. Meer en meer ontwerpbureaus nemen service design op in hun portfolio. Dat is een onvermijdelijke evolutie omdat de producten van hun klanten zich niet enkel fysiek laten definiëren en omdat ontwerpers nu eenmaal een frisse en brede kijk hebben op hoe ze extra meerwaarde kunnen creëren voor hun klanten. De vele service design projecten bewijzen dat service design een veel hogere meerwaarde levert voor de klant.

 

De link met ecodesign?

Ook om milieuredenen bekijkt men al lang hoe het bezit van fysieke producten te vervangen door diensten. Maar er zijn nog steeds belemmeringen, omdat bijvoorbeeld bezit een moeilijk op te geven eigenschap blijkt en omdat diensten niet altijd een betere zaak zijn voor het milieu. Gemeenschappelijk is in ieder geval de trend om meer te kijken naar het systeem waar de producten en diensten in figureren. Het is voor iedereen duidelijk dat dit systeemontwerp cruciaal is, want binnen de systeemgrenzen heeft alles op een of andere wijze effect op elkaar.

Ook tussen de inzendingen van onze OVAM Ecodesign award PRO duiken meer en meer service design projecten op. Mocht je met een innovatief ecodesign gekleurd ontwerp of dienst willen deelnemen dan kan dat trouwens nog tot 18 september 2015!