OVAM ecodesign.link

Sirris en FMTC ontwikkelen eco-audit voor machines Vorige Overzicht Volgende

27/03/2012
ecomechlogo

Het technologisch dienstencentrum Sirris en onderzoekslabo FMTC, beiden opgericht door de federatie Agoria van technologische industrie, hebben een zgn. ecomechatronica-audit ontwikkeld om de ecologische impact van machines die bedrijven ontwikkelen in kaart te brengen. 

De audit concentreert zich op de energie-efficiêntie, de performantie en gebruikscomfort in de gebruiksfase en doet aanbevelingen voor een meer ecologisch machineontwerp.

De audit komt tegemoet aan het toenemend belang van de eco-impact van machines, niet alleen door de stimulerende rol die overheden spelen, maar ook de gestegen vraag vanuit de markt onder meer als gevolg van de stijgende energieprijzen en het toenemend maatschappelijk bewustzijn. Tijdens de audit is er evenwel niet alleen aandacht voor het energieverbruik (elektrische energie, brandstof…) maar ook voor de performantie (productiviteit, materiaalzuinigheid…) en het gebruikscomfort (reductie van trillingen en geluidsniveaus…)

De audit is beschikbaar voor alle bedrijven die de ecologische impact van een machine willen kennen en het ontwerp ervan verbeteren. Dankzij deze metingen kan het verbeterpotentieel voor de volgende generaties machines in kaart worden gebracht en prototypes worden verbeterd. De eerste audit werd succesvol uitgevoerd bij Vandaele Konstruktie, een bedrijf gespecialiseerd in producten voor het professionele onderhoud van tuinen en parken, en leverde inzichten op om het machineontwerp voor een nieuwe houtversnipperaar te verbeteren. Ook in andere toepassingen en sectoren (cfr. textielmachines, testmachines voor de automobielsector…) werd de audit al met succes getest.

www.ecomechatronics.be