OVAM ecodesign.link

Studenten pakken voedselverspilling aan Overzicht

06/10/2015

Vlajo Innovatiekamp4

Op 29 & 30 september organiseerde de OVAM en Vlajo een Innovatiekamp rond de thema's ecodesign en voedselverlies. De studenten kregen de uitdaging om de verspilling van brood tegen te gaan. De insteek van het kamp was om de hele levenscyclus van brood te herbekijken om zo tot nieuwe concepten te komen.

In totaal gingen 130 studenten van de opleiding Productontwikkeling van de Universiteit Antwerpen en de opleiding Idea & Innovation Management van de Erasmushogeschool aan de slag. Ze kregen 24 uur de tijd om met een oplossing te komen. 

De ideeën waren heel divers en speelden in op verschillende delen van de keten. Heel wat acties richt en zich op de preventie van broodafval zoals slimme broodtrommels die de consument informeren over de versheid van zijn brood, sensibiliserende apps die de consument een beeld geven van hoeveel brood hij consumeert en verspilt en een machine die brooddeeg produceert waar de consument een hoeveelheid deeg kan aankopen en verder aanvullen met de gewenste additieven zoals zaadjes, stukjes chocolade, om later thuis te bakken in zijn eigen oven wanneer hij wenst. Andere ideeën waar meer gericht op het inzetten van verspild brood, zoals het kweken van insectenburgers die opnieuw ingezet kunnen worden voor menselijke consumptie en foodtrucks die rond rijden met nieuwe gerecht gemaakt van onder andere oud brood.

De winnaar van de dag was de groep 'Bread & Beer' dat verspild brood wil gaan inzetten voor de productie van bier. Het gaat hier om een oude techniek die zij opnieuw leven willen inblazen. Op het niveau van de producent waar ook een groot aandeel van voedselverlies plaatsvindt, kan hun idee op grote schaal kan ingezet worden. Bij de consument zagen ze dit dan weer op een heel andere schaal waarbij de consument zelf aan de hand van een Bread & Beer-productiepakket zijn eigen bier kan brouwen. 

Vlajo Innovatiekamp5
Vlajo Innovatiekamp2
Vlajo Innovatiekamp3
Vlajo Innovatiekamp1