OVAM ecodesign.link

Ecodesign Award voor studenten

Banner uitreiking

Op 25 oktober reikt de OVAM de Ecodesign Award 2018 voor studenten uit tijdens de BUDA LIBRE at Interieur City Festival.

Met de Ecodesign Award voor studenten beloont de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) de beste projecten van student-ontwerpers die oog hebben voor duurzaamheid. Ontdek wie de geldprijs van 1000 euro en een begeleidingstraject door Flanders DC wint! 

In de expo 'We Are The Next Generation' van Week van het Ontwerpen tonen we graag onze nieuwe lading winnaars, met allemaal dezelfde missie: de wereld verbeteren.

Deze avond is volledig gratis, schrijf je vooraf in op budalibre.be

 

PROGRAMMA

18u00 - 19u30   De nieuwe generatie ontwerpers verklappen je het hoe en waarom van hun project geëxposeerd op WO18 - We Are The Next Generation.

19u30 - 20u00   TALK: naam wordt binnenkort bekend gemaakt!

20u00 - 20u30   Uitreiking van de OVAM Ecodesign Awards 2018 voor studenten door mevrouw Brigitte Mouligneau, transitiemanager Vlaanderen Circulair

20u45 - 21u15   Pitchbattle young entrepreneurs! 3 jonge ondernemers overtuigen je met een 30 seconden pitch. Neem daarna plaats in een van hun 3 sofa’s.

Schrijf je hier in!

 

Elk jaar daagt de OVAM studenten uit om een product te ontwerpen dat de wereld verandert. De inzet? Een geldprijs van 1000 euro en een individuele begeleiding door Flanders DC, hét aanspreekpunt voor de creatieve sector. Een jury van experts en professionelen reikt prijzen uit in de categorieën 'eindwerk' en 'jaarwerk'. Daarnaast is er ook een publieksprijs. 

Jonge ontwerpers spelen een grote rol in de toekomst van ecodesign. Met de Ecodesign Award willen we studenten dan ook een hart onder de riem steken. Zo willen we jonge ontwerpers inspireren om ook later, in hun professionele loopbaan, aandacht te hebben voor duurzame productinnovatie.

 

TIJDLIJN EDITIE 2018


Open voor inzendingen_blauw
Tijdlijn-deadline_kleur
Tijdlijn-jury_kleur
Tijdlijn-uitreiking

 

 


PUBLIEKPRIJS

Je kan jouw stem niet meer uitbrengen voor de publieksprijs van de OVAM Ecodesign Award 2018 voor studenten. Benieuwd naar alle inzendingen?

Bekijk hier alle inzendingen!

 

Publieksprijs op webpagina


PODCAST 

Er zijn een pak producten die de wereld veranderen. In onze podcast-reeks duiken we samen met de ontwerpers ervan in die producten en in hoe zij naar ecodesign kijken. 

De allereerste podcast staat in het teken van duurzame mode. Bie Noé van B.right - een organisatie die mensen een duurzamere relatie wil laten aangaan met hun kleding - neemt je hierin mee op één van haar Sustainable Fashion Tours. Ontdek wat duurzame mode nu eigenlijk is en hoe je het kan integreren in jouw dagelijks leven.

 

HOE DEELNEMEN?

De dealine in verstreken en je kan niet meer deelnemen aan de OVAM Ecodesign Award 2018.

Het reglement kan je wel nog nalezen en dit bevat de voorwaarden voor deelname, informatie over het prijzengeld en de criteria die de jury overloopt tijdens de jurering. 

Deelnemen en jouw project inzenden kon via het handige online inschrijvingsfomulier. We werken nauw samen met de wedstrijd 'We Are The next Generation'. Je kan je voor beide wedstrijden samen inschrijven en je hoeft alle informatie maar éénmaal te aan te vullen. 

WAAROM DEELNEMEN? 

___ platform_________________________________

Jouw werk wordt beoordeeld door een groep experten en professionelen die jouw ideeën, proces en inzichten anders niet zouden zien. Dit is een waardevolle kans om jouw werk aan hen te tonen. Benieuwd naar onze juryleden?

Als je in de prijzen valt, zal jouw project meegenomen worden in alle communicatie van de OVAM. Bovendien ontvang je jouw prijs tijdens een feestelijke uitreiking. Het winnen van een designprijs zal zeker niet misstaan op jouw cv!

Ook dit jaar werken we nauw samen met de Week van het Ontwerpen en krijgt jouw werk ook een plaats op de expo 'We Are The Next Generation'. Deze exposeert elk jaar de beste studentenprojecten uit het creatieve ontwerponderwijs tijdens Week van het Ontwerpen. In 2018 is dit op de Biënnale Interieur, de tweejaarlijkse internationale hoogmis voor design.

Week van het ontwerpen

___begeleidingstraject Flanders DC______________

Flanders DC, of voluit Flanders District of Creativity, is het unieke aanspreekpunt voor ondernemen in de creatieve sector en het resultaat van een fusie tussen Flanders DC, Design Vlaanderen en Flanders Fashion Institute. Flanders DC ondersteunt creatieve ondernemers bij de start, groei of professionele uitbouw van hun onderneming.

De hoofdprijs bevat een begeleidingstraject van Flanders DC. In het begeleidingstraject werken ze samen met jou een stappenplan op maat uit om jouw eindwerk verder uit te werken en in de markt te zetten. Binnen een periode van 6 maand krijg je 3 tot 6 individuele opvolgingsgesprekken (een totaal van 8u). Je kan ervoor kiezen om jouw prijzengeld van 1000 euro te gebruiken voor dit begeleidingstraject en dan word je in contact gebracht met externe adviseurs die je verder kunnen helpen (ter waarde van 1000 euro).

Flanders SC begeleidingstraject

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JURY

Portret_0013

Tim Ruytjens | Achilles Design 

Tim Ruytjens is product design lead bij Achilles; een ontwerpbureau dat innovatieve producten en diensten ontwikkelt. Duurzame oplossingen creëren en die uitwerken tot betrouwbare, kwaliteitsvolle ervaringen vormen de basis van al hun ontwerpen. Zijn persoonlijke interesse om bewust om te gaan met de beschikbare natuurlijke materialen vertaalt zich in een methodiek waarbij de milieu impact in elke fase van het ontwerpproces wordt meegenomen. 

 

TeamAtelierBelge-Oskar

Oskar Vermeylen | Atelier Belge

 

 


Tom Duhoux

Tom Duhoux | Blue Box

Tom Duhoux is zaakvoerder van Blue Box, een creatief en pragmatisch denk- en doebureau dat duurzame innovatie vooral wil realiseren. Tom heeft reeds meer dan 10 jaar ervaring in business development binnen de Circulaire Economie en is op dit moment volop bezig met de oprichting van een nieuw circulair modemerk dat later dit jaar zal gelanceerd worden.

 

An Vercalsteren_ZWARTWIT

An Vercalsteren | Vito

An is teamleader in de unit Duurzaam Materialenbeheer bij Vito, Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek. Haar expertise situeert zich in thema's als levenscyclusdenken, duurzaam materialenbeheer, circulaire economie, milieu input-output modellering en ecodesign. 

Tom Suykerbuyck

Tom Suykerbuyk | Flanders DC

Tom is projectmanager in het team 'Kennis en Advies' van Flanders DC. Zijn taken bestaan uit het geven van advies en projecten rond kruisbestuiving, cocreatie en business modelling. Als productontwikkelaar van opleiding is hij de geknipte persoon om creatievelingen te adviseren in het ondernemerschap.

 

 

AwLuq8wD_400x400

Bert Pieters | DIFT

'Denk eens anders.' Dat is Berts motto. Met een pak bagage in retail, sales & marketing op zak startte hij in 2012 DIFT. Zijn meug: creativiteit, statistieken en strategie mengen.

Viola Vandelanotte 2016

Viola Vandelanotte | Voka

Viola Vandelanotte werkt binnen de kamer op zowel innovatie als duurzaam ondernemen en circulaire economie valt daar mooi tussen. Binnen het Voka Charter Duurzaam Ondernemen komt ze in contact met verschillende bedrijven. Bedrijven die zowel hun klanten als hun leveranciers vragen om aan te tonen dat ook zij duurzaamheid en milieu-impact belangrijk vinden, anderen die oplossingen zoeken voor hun afvalstromen, of die gewoon in het algemeen duurzamer willen werken. 

Wouter Ulburghs_zwartwit

Wouter Ulburghs | beleidsmedewerker ecodesign OVAM 

Wouter is een ontwerper die zich graag engageert voor creatieve en maatschappelijke projecten die voor verandering zorgen. Zijn interesse verschoof van het pure productontwerp naar het zoeken van innovatieve en duurzame oplossingen voor producten en diensten voor huidige maatschappelijke problemen. Bij de OVAM stond hij aan de wieg van de ecodesign werking en gaf zo verschillende acties vorm die theorie en praktijk van ecodesign combineerden voor de doelgroep. Met zijn persoonlijk project Cycloop, wil hij vernieuwende fietsoplossingen op maat aanbieden om zo meer mensen op de fiets te krijgen. 

 

 

10 JAAR AWARD VOOR STUDENTEN

10 jaar Ecodesign Awards lieten we niet zomaar voorbij gaan. We lanceerden dan ook op 13 oktober 2016 het boek 'OOGST - Waarom een prijs er toe doet' met daarin 10 sterke verhalen van evenveel winnaars over de jaren heen. Leidraad vormt de vraag waar deze ontwerpers nu staan in hun carrière. Speelt ecodesign nog steeds een rol in hun ontwerpen? En welke raad hebben ze voor de nieuwe generatie? Ontdek het allemaal in het boek!

Download hier de pdf van het boek 'OOGST - Waarom een prijs er toe doet'.

INFO EDITIE 2017

Op 20 oktober 2017 werden in de Budafabriek in Kortrijk de OVAM Ecodesign Awards 2017 voor studenten uitgereikt tijdens de Week van het Ontwerpen. Met die prijs beloont de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) de beste projecten van student-ontwerpers die oog hebben voor duurzaamheid. De editie van dit jaar werd gekenmerkt door een recordaantal inzendingen. Opvallend was ook dat de nieuwe generatie ontwerpers maatschappelijk relevante problemen wil oplossen en daarbij duurzaamheid hoog in het vaandel draagt.

Zero Discards_tekst

Jaarlijks sterft er wereldwijd honderdduizend ton vis als ongewenste bijvangst. Zero Discards verhoogt de overlevingskans van deze vissen en is bovendien economisch meer rendabel dan de traditionele visvangst.

“Bijvangst” zijn deze vissen die onbedoeld in de netten belanden wanneer er op ‘commerciële’ vissen wordt gevist. Omdat hun marktwaarde niet interessant genoeg is worden ze terug in zee gegooid, vaak gekwetst of zelfs dood.

Zero Discards optimaliseerde de visvangst op een diervriendelijke manier. Zo haalt men om te beginnen de visnetten onderwater en horizontaal binnen. Hierdoor staan de vissen niet bloot aan de immense druk van hun eigen gewicht. Een kantelende poort met rasterstructuur leidt de vissen naar een eerste voorsortering. De vissen die kleiner zijn dan de rasterstructuur kunnen dan ontsnappen.  Een “visvriendelijke” pomp zuigt dan de andere vissen aan richting sortering. De sortering gebeurt met behulp van camera’s die bepalen of een vis gewenste vangst of ongewenste bijvangst is. De bijvangst zwemt  dan via een natuurlijke en ergonomische weg terug naar zee. Elke vis is maximaal één minuut uit het water. Bij de traditionele visserij kan dat oplopen tot tien minuten. Daarnaast verwerkt het systeem van  Zero Discards 1000 vissen per minuut in tegenstelling tot 150 bij de traditionele visserij.  

Zero Discards

O2NOME_tekst

Tijdens de huidige zuurstofvoorziening in ziekenhuizen gaat er veel zuurstof verloren. O2NOME maakt een ziekenhuis zelfvoorzienend op vlak van mobiele zuurstofvoorziening en optimaliseert de logistiek die daarbij komt kijken.

Ziekenhuizen werken nu met enerzijds een stationair netwerk voor zuurstofbedeling en anderzijds een systeem met mobiele zuurstofflessen die elders hervuld worden. Vaak bevatten deze laatste zuurstofflessen nog een restdruk die bij hervulling verloren gaat. O2NOME biedt ziekenhuizen de mogelijkheid om ter plekke zuurstofflessen te hervullen via hun stationair netwerk, zodat er geen zuurstof verloren gaat.

O2NOME bestaat uit intelligente zuurstofflessen, tussenunits en een vulinstallatie. Tussen deze drie schakels vindt datacommunicatie plaats. Overkoepelende software meet permanent hoeveel zuurstof waar aanwezig is.

De mobiele zuurstofflessen van O2NOME hebben een behuizing van polycarbonaat en een keramieken coating. Dankzij de materiaalkeuze zijn de flessen klein en licht. Dat biedt alleen maar voordelen. De kleinere flessen kunnen een hogere interne druk aan (300 bar). De flessen wegen maar 2,5 kg in plaats van 6,5 kg, wat uiteraard de gebruiksvriendelijkheid ten goede komt.

O2NOME maakt gebruik van de Oxypoint technologie waarbij de zuurstofbedeling discontinu gebeurt en waardoor de zuurstofflessen tot 80% langer meegaan. Deze technologie wordt door de patiënt bovendien als meer comfortabel dan een continue aanvoer van zuurstof ervaren. 

O2NOME

 

Kubis_tekst

In onze Vlaamse steden bevat elke vijf kilogram restafval maar liefst één kilogram gft-afval. Jaarlijks betekent dit 20 kg gft-afval per Vlaming. Door de geur en het uitzicht van het afval en de fruitvliegjes die op het gft-afval afkomen, vinden mensen gft-afval vaak vies. Ze gooien het daarom liever bij het restafval in plaats van het apart te houden voor een langere tijd.

Kubis is een innovatieve container voor de opslag van gft-afval in de keuken. Het ontwerp integreert de bestaande Biobags, dit zijn composteerbare afvalzakken. Het ingenieuze bufferprincipe schermt de gebruiker af van het gft-afval. Twee klemmen knijpen de zak dicht als de container open staat, zodat de inhoud nooit zichtbaar is en geen geur vrijgeeft. Deze klemmen worden aangedreven door een geleidingsdriehoek die zich in het bovenste compartiment bevindt.

Met een simpele druk op de knop stuurt de gebruiker het volledige mechanisme aan. Alle mogelijke interacties met de container zijn voor de hand liggend en eenvoudig, waardoor er geen twijfel kan ontstaan rond de uit te voeren handelingen. Omwille van de gebruiksvriendelijkheid van de container is er geen reden meer om gft-afval niet apart te houden. 

Kubis
Recamp_tekst

We kunnen er niet om heen: festivals –hoe leuk ook- zijn een regelrechte aanslag op het milieu. Jaarlijks laten festivalgangers tonnen afval achter op de festivalcamping. Recamp probeert hier aan te verhelpen en leent kampeermateriaal uit.

De festivalbezoeker haalt zijn kampeermateriaal af aan een stand op de festivalcamping. Hij betaalt een waarborg en huurgeld.  Het tentje opbouwen en afbreken moet hij nog wel zelf doen, dat zit (nog) niet in de service inbegrepen …  Na afloop van het festival levert hij het materiaal ongeschonden in en krijgt hij zijn waarborg terug. Geen gesleur meer met kampeermateriaal dankzij Recamp.

De collectie omvat een tent en een stoeltje. Alles is gemaakt uit polypropyleen platen. De tent bestaat uit verschillende onderdelen die bij schade makkelijk vervangbaar zijn. Recamp is bovendien volledig personaliseerbaar. Festivals kunnen kiezen voor hun eigen look ’n’ feel op het kampeermateriaal.

Door Recamp aan te bieden als een dienst, blijven de onderdelen in het bezit van de producent en worden de te vervangen onderdelen nadien gerecycleerd. Zo sluit de kringloop zich. 

 

 

Recamp
Biekes van A_tekst

De bijenpopulatie is de afgelopen jaren enorm achteruit gegaan. Biekes van A zoekt naar draagvlak om het bijentekort in de stad aan te pakken.

Biekes van A bestaat uit een sensor in de vorm van een blad die de aanwezigheid van bijen in je tuin meet, een ontvanger voor in huis en een app. De sensor registreert hoelang bijen op de bloemen blijven zitten en stuurt deze informatie door naar het internet. De ontvanger "Bieke" geeft je een seintje wanneer er een bij rond je bloemen zoemt. De app verzamelt alle informatie op een overzichtelijke manier en stelt je ook in staat om jouw tuin of bloemenbak te vergelijken met anderen in de buurt. Daarnaast geeft de app ook meer informatie over bijen- en insectenvriendelijke bloemen en de verzorging van deze bloemen.

Biekes van A wil vooral sensibiliseren over de problematische situatie van de bij. Door deze product-dienst-combinatie kun je bovendien als stadsbewoner zelf een steentje –of liever een bloemetje-bijdragen om de bijenpopulatie op peil te houden. 

Biekes van A
Fishionable_tekst

Vissenhuid roept niet direct smakelijke associaties op. Nochtans kan het verwerkt worden tot een geurloze, niet-scheurbare, slijtvaste, waterdichte, doorschijnende en 100% natuurlijk materiaal: Fishionable. Vis wordt zo een quasi onuitputtelijke bron van grondstof. De "uitvinders" van Fishionable berekenden immers dat er per dag zo'n 1600 kg materiaal geproduceerd kan worden.

De vissenhuid wordt eerst van haar schubben ontdaan en dan een etmaal in een looibad te weken gelegd. Dat looibad bestaat uit een combinatie van vet en olie. Daarna worden de vellen gedroogd. Aandachtspunt is wel dat het droogproces gebeurt in de vorm waarin men de uitgeharde visgelatine wil. De vellen zijn nadien immers te taai en te hard om bijvoorbeeld genaaid te worden. 

Fishionable
Return_tekst

Return is een biologisch afbreekbare urn gemaakt uit rozenblaadjes. Return combineert op een slimme manier een afvalprobleem met een maatschappelijke vraag. Jaar na jaar stijgt het aantal crematies, maar vrije asverstrooiing op zee is niet langer meer toegelaten. Tegelijk gaan er in veilingdepots dagelijks heel wat bloemen, waaronder rozen, verloren.

Return brengt beide dingen op originele manier samen met een urn gemaakt van rozenblaadjes. De urne is volledig biologisch afbreekbaar en mag dus zonder probleem in zee worden geworpen.

De rozenblaadjes worden geplukt, gedroogd en vermengd met gelatine, tarwebloem en azijn. Tijdens het droogproces krimpt het materiaal nog wat. Daarna worden de verschillende onderdelen van de urn uitgesneden en aan elkaar bevestigd met een afbreekbare lijm die bestaat uit gelatine, water, azijn en pulp van het rozenmateriaal. 

Return
Drop_tekst

Drop is een interactieve en innovatieve tandenborstel die kinderen zelfstandig leert poetsen.

Drop wil tandenpoetsen leuk maken voor kinderen. Vaak is dit een hele opgave, zeker om voldoende lang te poetsen. Het handvat van Drop verkleurt volledig na 2 minuten poetsen. Zo zien kinderen op een ludieke en originele manier wanneer ze voldoende lang hun tanden gepoetst hebben. Drop gaat terug naar de essentie - namelijk goed en lang genoeg poetsen – en laat alle elektronica weg.

De borstelkoppen zijn eenvoudig te vervangen en de levensduur van het handvat van de tandenborstel is 10 jaar. Zo belandt er niets onnodig in de prullenmand. 

Drop

 

 

 

 

OOGST 1 OOGST 2 OOGST 3 OOGST 4 OOGST 5

 

 

 

WINNAARS VOORGAANDE JAREN 

Het overzicht van winnaars van de voorbije jaren kan je terugvinden op www.ecodesignlink.be/nl/awards/winnaars-studenten

 

Sharetool
SPAN
ECOmfort
Phoenix Airy Bambow
Janus UrbanLeafs Cryocycle
Flexit PANNA Greener yoghurt packaging
HIX Bloo
VIE
Urban Composter
Adis
CELER
Kurkkruk
BREADY
Demisphere
Le Corps .7
BRIK
Wakati
HDLA
A Collection
nio
Tre Gusti
Poof
PATTERN
ECOTAP
NFIINNOVATION
Tirelock