OVAM ecodesign.link

Textiel

Knop Ecolizer textiel

De textielindustrie zet sterk in op onderzoek, experimenten en samenwerkingen om de sector te verduurzamen. De OVAM staat mee aan het roer van een aantal van deze initiatieven zoals Close The Loop en Fashion Flows. Centexbel voert in opdracht van OVAM een onderzoek naar hoogwaardige bestemmingen voor afgedankt bedrijfstextiel.

 

 

 

 

5903
Fashionflow bedrijfstextiel_website

Close The Loop gidst designers, producenten, retailers en consumenten doorheen principes om rekening te houden met de volledige levenscyclus van een kledingstuk. Honderden sterke cases leveren het bewijs dat er al heel wat moois gebeurt.

close-the-loop.be

Closetheloop

Denken jullie ook aan Antwerpen als we over mode spreken? Wel, daar blijven ze evenmin bij de pakken zitten.

Stadslab2050 doorloopt een traject Fashion Flows in samenwerking met Flanders Fashion Institute (FFI), Plan C en OVAM om duurzame en innovatieve projecten een boost te geven.

stadslab2050.be

www.fashionflows.be 

OVAM onderzoekt in 2017 hoe bedrijfstextiel kan evolueren naar een circulair model. Niet weinig sectoren danken immers geregeld een groot volume textiel af. Denk aan werkkledij of uniformen van haven-, spoorweg- of luchtvaartpersoneel, van agenten, soldaten,… Ook afgedankt textiel uit de zorgsector of van hotels hoort daarbij.

Centexbel zoekt voor OVAM uit hoe deze textielstroom een hoogwaardige herbestemming kan krijgen en tonen de betrokken sectoren en bedrijven de beste weg ernaartoe. We vergeten daarbij niet na te gaan hoe via ecodesign deze afvalstroom te voorkomen.

Meer weten?

evelyn.lafond@ovam.be

Fashionflows

 

 

 

 Een circulaire economie kent tal van strategieën om materialen en producten zo hoogwaardig mogelijk te blijven inzetten. Het model rechts op deze pagina geeft weer hoe circulariteit voor textiel zou kunnen werken. Het is duidelijk dat textiel:

  • hersteld kan worden;
  • een hoge tweedehandswaarde heeft;
  • recycleerbaar of afbreekbaar is;
  • eens uit elkaar gehaald tot nieuwe (kleding)stukken omgevormd kan worden. 

Daarbij geldt: hoe kleiner de cyclus, hoe minder belastend voor het milieu en hoe rendabeler voor de betrokken bedrijven.

 

Textiel_LOW